Русия не очакваше такава остра международна реакция и изолация. Това каза в ефира на bTV Radio бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

„На 14-ия ден от началото на войната няма промяна в хода на бойните действия по основните направления от страна на руската армия. Това е фактически настъплението и обръчът, който се затяга около Киев. Съответно към Харков, Мариупол, Херсон, Николаев и Чернигов. Военните наблюдатели отбелязват забавяне на темпото на придвижване, като в случая се разчита основно на бомбени уреди и ракетен обстрел. В това число обаче за съжаление и по цивилната инфраструктура и с жертви сред цивилното население“, обясни той хода на войната в момента.

По думите на Найденов условията, които поставя Русия в преговорния процес, са на практика условия за капитулация на Украйна.

„Не мога да си представя как украинското държавно ръководство би приело такива условия. Русия не очаква позитивен отговор от страна на Украйна и не разчитат на такъв резултат от самите преговори, което означава, че на практика се полагат някакви усилия, но съответно руската страна разчита на бойните действия и превземането на Киев. Оттам своеобразна капитулация и съответно реализиране на целите, които си поставя руското държавно ръководство - да има на среща си една слаба и зависима Украйна с марионетно правителство“, допълни той.

Според Ангел Найденов Европа е изправена пред най-голямата военна, политическа и хуманитарна криза за времето след Втората световна война.

„Това са над 2 000 000 бежанци към момента от Украйна. Доколкото имаме все пак известна яснота, че бойните действия ще продължат, това ще означава увеличаване на мигрантския поток от Украйна към Европа“, каза още той.

 Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Ангел Найденов.