“60% от медицинските сестри,  които работят в яслените групи на детските градини и в медицинските кабинети са в пенсионна възраст. Има и 100 незаети щатни бройки” Това каза в ефира на bTV Radio Антонина Кенова, доброволка от Национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование.”В тази статистика се  включват и хора на 80-годишна възраст, което за мен буди недоумение. Този проблем се неглижира през последните 20 години”, допълни тя. 

Нормативна промяна, която е на ниво обществено обсъждане предлага лекарски асистенти и фелдшери да имат право да работят в детските ясли и яслените групи. 

“В мотивите си МЗ казва, че имаме недостиг на медицински сестри и акушерки за яслените групи и затова добавят фелдшери и медицински асистенти. Но ние имаме недостиг на медицински асистенти в болниците, тоест няма много хора, които да започнат работа в яслите. Другото интересно е, че и в момента в яслени групи в страната работят фелдшери, рехабилитатори, кинезитерапевти. Това се случва, защото никой не спазва Наредба 26 в тази част, която казва да работят само медицински сестри и акушерки. Общините заобикалят наредбата, защото те няма кого да назначат”, каза още Кенова. 

Цялото интервю с Антонина Кенова пред водещата Лили Ангелова може да чуете в прикачения звуков файл.