Прокуратурата започва проверка по сигнал за тормоз над деца в 23-та СДЯ „Ралица“ в кв. Лозенец. Това обяви в ефира на bTV Radio Анотнина Кенова от Фондация ТОНИ. Поводът са записи, на които се чува как хора от персонала в яслата обиждат децата и упражняват психически тормоз над тях.

Днес родители, представители на Столична община и временният директор на яслата имаха среща. Материалите от сигнала ще бъдат предадени на прокуратурата и тя ще разследва случая“, разказа Кенова.

Днес са били освободени две от служителките на яслата, които се чуват във въпросните записи.

Ние обаче изпадаме в един омагьосан кръг – сега ще уволнят тези, но на тяхно място няма кой да дойде да работи“, казва още тя.

Антонина Кенова е изпратила писмо и до здравния министър Стойчо Кацаров, в което настоява за реформиране на яслените грижи. В него тя посочва, че трябва да отпадне изискването само медицински специалисти да работят в яслените групи. В момента масово персоналът там е в пенсионна възраст.  

Трябва да има възможност в яслите да се назначават и педагози. Това, което трябва да направи министър Кацаров, е спешна промяна на Наредба 26, в която се казва, че за децата в яслените групи се грижат медицински и други специалисти. На фона на огромен  недостиг на медицински специалисти в страната в момента за децата ни масово се грижат хора 70+ години“, добави тя.

По думите й въпросната промяна може да се случи в рамките на 14 дни и не е необходим парламент, за да бъде направена. Родителите искат още и корекция на диспропорцията деца/възрастен.

Стандартът в различните държави е различен, но обикновено за 4-5 деца отговаря един възрастен“, каза Кенова.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Антонина Кенова тук: