Войната налага актуализация на бюджета на НЗОК. Това каза в ефира на bTV Radio Аркади Шарков, здравен експерт и икономист. По думите му то е било необходимо и преди войната, но сега е още по-належащо заради инфлацията, цената на газ и суровини.

Според Шарков трябва да има сериозно увеличение на цените на клиничните пътеки.

„Досега се говореше за 30%. Тъй като това вече не е актуално число, то може би между 30-50%. Тук е въпрос вече на разчети и болниците да дадат обратна връзка какви са разходите им към края на март“, обясни той.

Шарков допълни, че лекарствата също ще продължат да поскъпват, но това няма как да е безконтролно, защото те са под специална регулация.

„Рязко увеличение на цените на лекарствата в България не може да има, тъй като има регулаторна уредба, която парира подобен тип негативни въздействия. Именно заради това тук се говори за едно регулирано увеличение, което би следвало да се случи през следващата една година, за да не се окаже, че те липсват след това от рафтовете в аптеките“, обясни той.

Шарков призова правителството да помисли и за по-ниско ДДС върху лекарствата.

Според здравния експерт най-прекият и бърз ефект върху здравния сектор заради войната е напливът от хора, бягащи от конфликта в Украйна, които ще трябва да бъдат подпомогнати.

Следващи последици обаче може да има за медицински изделия, оборудване, консумативи и лекарства. Производители вече предупредиха за опасността за доставките, след като няколко големи руски банки бяха изкарани от SWIFT системата. Според Шарков опасност за доставките има и във връзка с това, че корабните компании започват да преустановяват работата си с руснаците.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Аркади Шарков.