Няма за какво да се притесняваме по отношение конфликта Украйна-Русия. Това каза в ефира на bTV Radio депутатът от „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев, зам.-председател на Комисията по външна политика.

„За никой не е приятно да чуе, че се повишава напрежението в един регион, който не е толкова отдалечен от нас, но ние и нашите стратегически съюзници правим най-доброто, за са подготвим и да деескалираме, а това е най-важното“, сподели той.

По думите му дипломатическите подходи ще бъдат координирани с НАТО и Европейския съюз.

„Ще ползваме тази кризисна ситуация, за да получим знания и ноу-хау за един български батальон, който да бъде обучен в най-съвременните техники на НАТО. След това вече ще разработим с приоритет стратегията за модернизация на армията“, обясни Михнев.

Народният представител каза още, че правителството се е подготвило превантивно за евентуална ескалация и последиците от нея върху страната.

„Ние сме подготвени като енергетика и икономика. Имаме вече алтернатива за българите дори и чисто енергийно“, допълни Михнев.

Той коментира и критиките на опозицията към министъра на външните работи Теодора Генчовска, че е пропуснала три заседания на Съвета по външна политика на ЕС.

„Всъщност нейната болест продължи по-дълго отколкото очаквахме. Затова и премиерът взе и по-активна позиция в последните седмици, за да се покаже, че външната политика на правителството е единна и цяла. Дайте възможност на министър Генчовкска да си свърши работата и да го коментираме след няколко седмици“, сподели той.

Зам.-председателят на Комисията по външна политика в НС коментира и казуса Северна Македония.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Атанас Михнев.