764 дни са нужни в България, за да се одобрят и заплатят от НЗОК нови лекарствени терапии. Този период обхваща времето от разрешаването за употреба на един лекарствен продукт от Европейската медицинска агенция до момента, в който той става достъпен за българските пациенти чрез заплащането с публични средства. Това обясни в ефира на bTV Radio Деян Денев - изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

“Този период на изчакване е твърде дълъг, в сравнение с останалите държави в ЕС - там средното изчакване е около 450 дни,  а в държави като Германия и Дания пациентите имат достъп до нови терапии около 130-150 дни от разрешаването им за употреба от ЕМА”, допълни Денев.

Той обясни, че за нови терапии в момента чакат пациенти с онкологични заболявания, със сърдечна недостатъчност, депресивни разстройства и други. Над 30 са терапиите, които са в процес на разглеждане, като към 1 декември около 11-12 от тях са включени в позитивния лекарствен списък, а над 20 все още са в отворени процедури.    

Чуйте какво още каза Деян Денев пред водещата Лили Ангелова в прикачения звуков файл.