„Ако нямаме честна прокуратура, която спазва законодателството, много други битки ще бъдат загубени. Просто тя няма да е кратка тази битка – ще бъде много дълга и много сериозна, но аз съм абсолютно убедена, че ще я спечелим.“ Това заяви в ефира на bTV Radio депутатът от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова.

Така тя коментира задържанията от миналата седмица на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

„Според мен това е част от най-важната битка, която България трябва да проведе в следващите месеци и това е битката за смяната на главния прокурор Гешев и за подмяната на модела на корумпираното управление на прокуратурата“, каза още тя.

По думите й правителството се справя добре в първите 100 дни от своето управление.

„Това са най-интензивните 100 дни на правителство от последните 30 години. При тази абсолютно извънредна обстановка се справяме много добре“, допълни Белобрадова.

Тя даде добра оценка на държавата и по отношение на посрещането у нас на пострадалите от войната в Украйна.

 „Трябва да знаем, че ние стартирахме от едни абсолютно разрушени системи. Затова и бях поканила председателката на Държавната агенция за бежанците в НС да обясни какво точно е правила през последните 7 години, така че сега администрацията им абсолютно да не е подготвена. Успяхме да въведем за 20 дни система за издаване на документи за временна закрила в България. По принцип това е нещо, което отнеме месеци, а дори и години“, каза тя.

Над 108 000 украинци са преминали през българската граница, като над 50 000 от тях са останали в страната.

Депутатът от „Демократична България“ отбеляза, че страната ни трябва да подкрепи Украйна по всякакъв начин.

„Нашата позиция е абсолютно ясна – ние трябва да подкрепим Украйна с абсолютно всичко, което може – както с хуманитарна помощ, така и с оръжие“, допълни тя.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Елисавета Белобрадова.