Зеленски е герой в очите на всички украинци. Това каза в ефира на bTV Radio Андрей Войников от Центъра на бесарабските българи. Той напуска Одеса още в първия ден на войната и пристига в България.

„Познавам лично Зеленски от времето когато беше актьор. Аз му вярвам и му вярвах от първия ден. Вече на 15-ия ден от войната няма нито един човек в Украйна, който да не го счита за герой “, каза той.

В момента Андрей Войников помага в Центъра на бесарабските българи у нас. Самият той е отседнал в апартамент, който му е предоставен от приятели.

„Войната ме завари в Одеса, където бяха първите бомби. Взех жената, съпругата, детето и дойдох тук, защото има с какво да помагам. Има нужда от много помощ и информация, която трябва да се предостави на хората, които пристигат от Украйна и не знаят какво ще правят“, разказа той.

Войников си спомня много добре деня преди войната. Той е първият от неговата ваканция и е запечатан със снимки в планината. Оказва се обаче последен, защото на следващия започва войната.  

„Не мога да го разбера и да повярвам, че това става в моя живот. Днес, в 21 век, насред Европа да говорим за война, да говорим за бомби и да говорим за бежанци от Украйна…“, сподели той.

По думите на Войников вече се изчерпват безплатните жилища, които се предоставят от българи. Той призова всеки, който има възможност, да помогне с подслон и транспорт.

От Центъра на бесарабските българи припомнят, че се очаква до края на седмицата държавата да публикува формулирана процедура по прилагане на механизма за временна закрила в изпълнение на Директивата на Европейската комисия от 3 Март 2022 год. Във връзка с това хората, които идват от Украйна, не трябва да бързат да получат статут на бежанец.

 Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Андрей Войников.