Мораториум върху цените е комунизъм. Това каза в ефира на bTV Radio бизнесменът Ивайло Пенчев.

„Мораториум върху цените звучи меко казано кардинално погрешно. Не си представям, че някой човек във Харвард преподава мораториум върху цените. (…) Новата регулация на цените ще доведе до още по-голяма дисфункционалност на пазара. Производителите на електроенергия ще тръгнат да фалират, други ще тръгнат да се чудят кого да измамят. Държавно регулираните цени не са помогнали на никоя икономика. Правителството не може да се меси на пазара. Няма лесно решение“, каза той.

Пенчев обясни, че свръх регулациите са основното нещо, което пречи на бизнеса у нас.

„Много разумно би било да паднат множество регулации. Да започнат да намаляват регулациите, а не да създават. Последните 20 години са се увеличили двойно. Всяко идващо правителство слага нови и нови. Добре би било това правителство да каже, че ще намали 50 регулации. Хареса ми министъра на електронното правителство, който реши да маха хартиени документи. Не ми хареса обаче идеята на Асен Василев да вкара още някакви декларации, които бизнесът трябва да попълва. Ние се съдираме да попълваме декларации. В по-големите фирми има хора, които само това правят – декларират някакви неща към администрацията“, обясни още Пенчев.

Според него вдигане на осигурителния праг също би било грешно решение.

„Вдигане на данъци искат само хората, които живеят от труда на другите. Който иска да вдига данъци, иска да взима повече от труда на трудолюбивите хора и да го раздава на приятели и мързеливци. Данъците отиват или в приятелски фирми на управлението или отиват за купуване на избиратели чрез социални програми“, допълни той.

Ивайло Пенчев коментира и заявката на новото управление за „нулева толерантност към корупцията“.

„Аз дълбоко се надявам, че те имат добри намерения. И почти съм убеден, че имат добри намерение. Само че, пътят към ада е постлан с добри намерения. Действията са важни. Всички политически сили досега са обявявали, че ще се борят с корупцията. До тук нищо ново. Трябва да видим истински случки“, заяви той.

По думите му трябва да започне и приватизация на държавни фирми.

„Не да правят нови министерства на държавните фирми. Всяка държавна фирма е място за измами и кражби. Държавна фирма, която не се занимава с кражби, няма. Който казва нещо друго лъже. Ако това ново правителство ще прави някаква промяна, то трябва да започне да приватизира“, допълни той.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Ивайло Пенчев.