Повече от 30% от лекарите ще бъдат дискриминирани, ако се приеме само електронна рецепта. Това мнение изрази в ефира на bTV Radio д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

„Имаме 25% лекари, които са над 65 години и голяма част от тях продължават да практикуват и не желаят да ползват съвременните технологии. Освен това имаме минимум шест университета, в които голяма част от преподавателите преподават всеки ден медицина и не практикуват в кабинети. Те също имат права на лекари и да изписват рецепти. Означава ли, че те нямат право да изписват? Имаме и над 20 000 лекари, които работят в болници и не стоят пред компютъра, а оперират. Между две операции консултират пациенти и в тези консултации също пишат рецепти. Това е ежедневието на един лекар“, допълни той.

Според д-р Маджаров трябва да остане възможността за предписване както електронно, така и на хартиена бланка. Като довод лекарите посочват проучване на "Тренд", в което 58% от анкетираните са заявили, че предпочитат медикаментите им да изписват по този начин. Българският лекарски съюз поиска цялостна електронизация за жълтите и зелените рецепти. Причината - необходимостта от по-строг контрол на тези медикаменти.

От БЛС изразиха притеснение и относно по-високите сметки за отопление, които се очакват през зимния сезон.

„Няма болница, която да е напълно готова да посрещне това, което ни очаква - повишение в цените на консумативи и медикаменти. Всеки ще се опита да заплати първо топлото и светлото и заплатите ще изостанат. Затова ние се стремим максимално бързо да изготвим някаква методика за остойностяване на труда, която да гарантира, че трябва да се заплати първо на персонала, а след това да се опитваме да платим другите разходи“, обясни той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с д-р Иван Маджаров.