Българският лекарски съюз подкрепя въвеждането на зелени сертификати за медиците. Това заяви пред bTV Radio д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

„Местата, в които ние лекуваме и диагностицираме, трябва да бъдат гарантирани за неразпространение на вируса. Нещо повече – самият персонал гарантира, че по този начин ще бъде на работното си място. Знаете, че миналата година ноемврийската вълна практически обезлюди огромна част от болниците - медицински сестри и лекари бяха масово заболели и немалка част загинаха“, каза д-р Маджаров.

По думите няма проблем такъв сертификат да бъде въведен веднага за всички лекари. По данни на МЗ над 70% от медиците са се ваксинирали.

„Ние сме тези, които в момента започваме да правим своите бустерни дози. При наличието на инструмент, с който може да се управлява кризата, а именно ваксината, то този инструмент трябва да се прилага ефективно. Зелен сертификат за всички обществени места е решение, което ще даде възможност на икономиката и бизнесът да продължат“, допълни още д-р Маджаров.

По темата с фалшивите сертификати за ваксинация, председателят на БЛС заяви, че осъжда всяка една такава проява.

„Трябва да бъдат наказвани и двете страни – този, който издава сертификат, и този, който го получава. В Грърция санкцията е 10 000 евро и за издаващия сертификата и за възползващия се от него“, каза още той.

Председателят на БЛС коментира и идеята на министър Стойчо Кацаров за увеличение на заплатите на работещите в Спешната помощ.

„Минимумът, с който трябва да се увеличат, е 50%. Ако няма такова увеличение, то заплатите им ще останат под средната за София“, каза още д-р Маджаров.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с д-р Иван Маджаров: