До края на годината трябва да влезе в сила дефиницията за енергийна бедност. Това каза в ефира на bTV Radio Богомил Николов от „Активни потребители“. Той обясни, че в момента се работи активно по темата.

По думите му задача номер едно за следващия парламент ще е да балансира цените за различните видове отопление.

„В момента аномалията е много голяма между разходите на едно домакинство при различните видове отопление. Ще бъде адски несправедливо спрямо различните домакинства разликата за отопление да бъде в пъти по-голяма или по-малка в зависимост от това как е проектирана вашата сграда. Видът отопление не може до си сменя всеки сезон“, допълни той.  

Николов допълни, че в момента най-икономичното отопление е на климатик.

„Това е спрямо цените към днешна дата, защото никой не може да каже след 2 месеца каква ще е цената. Отоплението с климатик е най-изгодно и най-икономично. Това не означава, че ние препоръчваме на хората да правят толкова резки движения, като да си спреш парното или отоплението с газ, за да сложиш климатик, защото това е свързано и с инвестиция. Представете си, че след 2 месеца регулаторите ни изненадат и балансират цените“, каза той.

Според него всяко домакинство може да намали своите сметки с до 20-25%, ако спазва определени правила за по-ниско потребление на енергия.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Богомил Николов.