„Трябва са сме много внимателни при дългосрочни кредити. В момента имаме исторически ниски нива на лихвите. Те нямат път надолу, а оттук насетне могат да вървят само нагоре.“ Това каза в ефира на bTV Radio председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

„Ако човек се обвърже с един кредит за 20-30 години, то той трябва да планира изплащането му при по-песимистичен вариант. Ако днес лихвата е 3%, ние трябва да си направим сметката дали ще се справим, ако лихвата стане 5-6% след няколко години, което е напълно възможно%.“, допълни той.

По думите му един от инструментите за справяне с инфлацията е именно увеличение на лихвите. „Съветваме хората да не взимат суми по кредити, които са на ръба на днешните им възможности, а да се придържат към по-ниски нива на задлъжняване, за да имат все пак някакъв резерв, ако нещата тръгнат в тази посока“, посъветва той.

Според Богомил Николов все още е трудно да се предвиди какво точно ще е поскъпването на услуги като ток, вода и парно. „Това зависи от КЕВР. Доколко това решение ще бъде обективно и социално справедливо и оправдано предстои да разберем. Ако сме свидетели на голямо поскъпване, то това със сигурност ще се отрази много трудно на голяма част от населението, най-вече на хората с ниски доходи. Затова трябва паралелно да се обсъжда и да се мисли за мерки за компенсиране на тези хора“, каза още той.

По думите му инфлацията и поскъпването на различни продукти може да доведе до по-лошо качество на стоките.  „Това сме го виждали с олиото преди години, което се смесваше с рапично масло. Дълги години говорим и за сирената. Колбасите също са рисков продукт, където може да се увеличава водното съдържание и т.н. Изкушението, в една такава ситуация, пред производителите е огромно. Контролът трябва да бъде на ниво и да предвижда тези явления", допълни той.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Богомил Николов от „Активни потребители“ тук: