„Все още има шанс щетите да са малки, но рискът продължава да остава голям.“ Това каза в ефира на bTV Radio Борислав Сандов, съпредседател на „Зелено движение“. Той определи случилото се като „държавокрушение“.

По думите му най-лошият сценарий е корабът да се разцепи от напора на бушуващото море.

„Шансовете този кораб да бъде изтеглен и да може да бъде използван отново са минимални. Колкото и да е укрепен от всички страни, то въздействието на морските вълни е силно. Той в момента е полегнал на пясъчното дъно, но около него има много скали и това е опасно“, обясни той.

По думите му няма значение, че товарът на кораба не влиза в класификацията на опасните товари. „Това да не са опасни не означава да не са вредни. Подобно нещо би имало сериозно отражение върху един солиден периметър от поне 30-50 километра. Морските екосистеми ще претърпят сериозна щети. Редица морски организми ще загинат, рибарите ще претърпят сериозни щети, мидените ферми в района също. Натрупването на подобни съединения в рибите, които в последствия могат да послужат за храна на хората, могат да окажат вредно въздействие в организма на човека“, допълни Сандов.

Той обясни, че изваждането на товара може да отнеме от няколко дни до повече от седмица. Всичко зависи от метеорологичните условия.

Борислав Сандов коментира и решението на „Зелено движение“ да подкрепи официално кандидатурата на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за президент и вицепрезидент.  

„Беше абсолютно нормално да застанем зад една такава гражданска инициатива“, каза той. Борислав Сандов коментира и изявлението на ГЕРБ, че биха подкрепили Лозан Панов на втори тур, ако проф. Анастас Герджиков не стигне до там.

„Аз смятам, че хора като Лозан Панов и Мария Касимова- Моасе заслужават широка подкрепа. В политиката трудно се отказва подкрепа. Те, разбира се, могат да се разграничат от действията на ГЕРБ и да кажат, че не желаят да влизат в договорки с ГЕРБ, но трудно могат да кажат, че не биха приели подкрепа“, заключи съпредседателят на „Зелено Движение“.