Все още има шансове за третия мандат. Това каза в ефира на bTV Radio Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите в оставка.

Трябва да се излезе от личните отношения, егото, лошата комуникация и да се погледне съвсем държавнически, отговорно и прагматично за целите, които може да има едно такова кризисно правителство с кризисен мандат в следващите шест месеца или малко повече“, каза той.

По думите му трябва да се създадат по-добри форми на комуникация на действията и на решенията в коалицията.

Ако този тип диалогичност и този тип по-ясни процедури за вземане на решения се подобрят, то може би има начин да намерим път за едно продължаващо управление на това мнозинство, което беше в парламента. Възможно е някои хора да се наложи да направят стъпка назад“, допълни Сандов.

Той отказа да назове конкретни имена, но допълни, че става въпрос за хора, които „използват много лесно думи като предатели“.

Според Сандов има потенциал и в явяването с общи листи на „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“, ако има предсрочни избори.

Министър на околната среда и водите в оставка коментира и скандала с ТЕЦ „Брикел“.

„Направих ненадейна проверка в петък без да уведомя нито един от контролиращите органи, за да се уверя в това как работи системата. Буквално стрес тест за системата. Има много сериозно замърсяване от комина, от сградата – неща, които са видими и от снимките и с просто око, но които не фигурират по същия начин в докладите и в измерванията“, допълни Сандов. Той беше категоричен, че са предприети действия за решаването на проблема.

Министърът в оставка обяви, че МОСВ ще поставят и допълнителна станция на Орлов мост, която да измерва качеството на въздуха.  

„Единственият начин да се преборим със замърсяването е на първо място да го установим, да знаем че е там, да знаем какво е, да имаме добри лабораторни изследвания, за да можем да насочим нашите мерки и действия към решаването на тези проблеми“, каза още той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Борислав Сандов.