"Шансовете за съставяне на правителство с третия мандат са минимални.“ Това каза в ефира на bTV Radio социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова.

„След като най-голямата политическа сила не успя да намери достатъчно подкрепа, шансът да се направи правителство с третия мандат е минимален“, допълни тя.

Очаква се президентът Румен Радев да връчи втория мандат до дни. От ГЕРБ-СДС вече заявиха, че те ще го върнат веднага. Държавният глава заяви днес, че ако това се случи, то той ще покани всички парламентарно представени партии на консултации преди да реши на коя от тях ще връчи третия мандат. Според Боряна Димитрова той ще бъде връчен на БСП или „Демократична България“, като зад това решение стоят две политически логики.

„Първата политическа логика е да го даде на партията, която е по-близка до неговите собствени геополитически възгледи, както по отношение на Русия и Украйна, икономическата и енергийна политика, така и по отношение на Северна Македония. А пък и това е партията, която го беше издигнала“, каза тя по отношение на БСП.

Втората политическа логика е точно обратната.

„Стараейки се да тушира критиките  за сериозно отстъпление от евроатлантическите позиции на България, за завой към Русия, за скрит дневен ред на президента, да се опита да даде рестарт на едно евроатлантическо правителство, каквито позиции най-близко заявяват „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Не мога да преценя кой от двата сценария ще бъде по-вероятен, но категорично зад тези два сценария ще видим две различни политически логики, а не просто случаен избор на една или друга партия“, заяви тя.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Боряна Димитрова.