След обявяването на санкциите на САЩ срещу Пеевски и Божков, вотът за ГЕРБ намалява с 2%, което е най-същественият му спад за толкова кратък период. Това посочват от „Алфа Рисърч“ в коментар към проучването си, проведено в периода 30 май – 7 юни сред 1007 пълнолетни граждани.

Повечето по темата можете да чуете от социолога Боряна Димитрова, която беше гост във „Важното, казано на глас“ по bTV Radio.

Към момента коалицията ГЕРБ-СДС е с „минимална преднина“ от малко над 2% пред „Има такъв народ“ – 20,3% срещу 18,2%. „Доскорошните управляващи губят позиции освен в София, вече и в областните градове. Твърдите им симпатизанти са силно мобилизирани, но по-широката периферия може и да не отиде до урните“, отбелязват авторите на проучването.

Според тях отсъствието на ИТН от публичните дебати не позволява на формацията да разшири значително позициите си. Не се изключва и преориентация към други протестни партии.

Трета далеч назад е БСП с 14,4% заради демотивирания от вътрешнопартийните отношения електорат и появата на по-радикални леви партии, а „Демократична България“ оформя челната четворка с 11,9%. ДПС е сигурен участник в 46 НС с 9,9%, а в следващия парламент изглежда, че влизат и „Изправи се! Мутри вън!“ (5,3%).

Коалицията „Българските патриоти“ на ВМРО, „Воля“ и НФСБ остава под бариерата за влизане с 3,4%. С 2,8% субсидия ще получава „Възраждане“. Новият „Ляв съюз за чистя и свята република“ с участието на Жан Виденов има 1,8%, а „Българско лято“ на обвиняемия бизнесмен Васил Божков – 1,1%.

Като цяло твърдо решилите да гласуват са с процент повече, отколкото през април – 53,2%, но мобилизацията по време на кампанията, вотът в чужбина и почивният летен сезон може да окажат влияние.

„На старта на кампанията за 46-то Народно събрание отново се очертава фрагментиран, 6 до 7 партиен парламент. Към момента изолацията и атаките срещу ГЕРБ водят до спад, но не и до срив в подкрепата му. С висока степен на вероятност партиите на протеста ще бъдат в по-добри позиции в следващия парламент. При определени обстоятелства е възможно и по-силно сближаване на позициите между тях“, коментират от „Алфа Рисърч“.

Според тях очакванията на мнозинството от българите са следващото Народно събрание да излъчи правителство. За момента служебният кабинет има повече положителни, отколкото отрицателни оценки, но повечето запитани нямат определено мнение за него.

Паспорт на изследването

Настоящото изследване е проведено в периода 30 май – 7 юни 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.