„Нашето усилие е да повишим вероятността да има трети мандат. Хората не искат избори. Има достатъчно кризи. Но има и достатъчно много възможности. Планът за възстановяване е само една от тях, но Шенген и еврозоната са също неща, които ако сега влезем в политическа криза и спирала от избори, могат и да не се случат. С тези аргументи ще се опитаме да съберем отново тази коалиция на принципна основа, разбира се. Ако това не се получи по една или друга причина, то изборите са на хоризонта.“ Това каза в ефира на bTV Radio министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов. Така той коментира хипотезата какво биха направили от „Демократична България“, ако президентът им връчи третия мандат.

„Разговорите за управление ще са първо с „Продължаваме промяната“, а след това и с БСП и ИТН“, допълни той.

По думите му технократски кабинет би била една добра формула. „Смятаме, че мястото на ярките политически лидери може би е в парламента, където да взимат важните решения. Важните решения трябва да се взимат в парламента, като първа власт“, каза още Божанов.

Министърът на електронното управление обясни повече и за предложението му към МВР фишове и актове, които са издавани от 2010 година досега, да станат публични, за да се подобри пътната безопасност. Това технически е възможно да се случи за 1-2 седмици.

„Ако тези данни бяха налични преди това, то някой анализиращ данните щеше  да каже „кое е това лице с 50 нарушения само в София“ и би подал сигнал до МВР, които вече трябва да направят по-адекватна вътрешна проверка, защото тези чадъри най-често явно се случват на ниските нива. Т.е. в някое районно някой подпомага съответния нарушител“, обясни министърът в оставка.

Божидар Божанов каза още, че са готови и с редица законодателни промени, които обаче ще зависят от живота на този парламент.

„Най-напреднал е Законът за електронното управление, с който освен че покриваме част от целите за Плана за възстановяване, създаваме и редица улеснения. Например отпада изискването за квалифициран електронен подпис при заявяване на услуги, дава се по-гъвкава възможност на посредници като „Български пощи“ да предоставят административни услуги на своите гишета, така че гражданите да не се разкарват до областен град например“, обясни той.

Очаква се законът да бъде входиран в парламента следващия петък.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Божидар Божанов.