Яйцата са с рекорден ръст в цените в рамките на една година. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, каза в интервю за bTV Radio председателят на комисията Владимир Иванов.

 „Като шампион за най-поскъпнала храна на годишна база това са яйцата с 18 стотинки в номинал, и с 82% в рамките на точно една година. Тоест сравнено от 10 януари 2022-ра до 10 януари 2023-та година. Една единствена причина има – рязкото, бурно и хаотично поскъпване на енергийните ресурси, и процесите, които изживяхме от октомври 2021-ва до май месец 2022-ра година, като се сложи и войната. Там имаше доста сложен енергиен пазар. Като цяло имаме устойчив пазар от гледна точка на търсене и предлагане, единственото, което стана заради разходите за енергийни ресурси и логистика, фуражи, торове, препарати за растителна защита, кривата се измести на по-високи ценови равнища“, каза Владимир Иванов.

 „Свинското месо е единственият продукт, който е с отрицателни стойности спрямо миналата година, тоест то е по-ниско с 2 % спрямо нивата от 2022-ра, но то е на тези нива и през 2020-та и през 2021-ва. Това всичко се дължи и на отсъствието на Китай от европейския пазар. Имаме свръх предлагане на свинско месо и това е една добра вест за потребителите и никак не добра вест за производителите на свинско месо. Но доколкото ми е известно, държавата прави доста усилия да поддържа отрасъла жив. Тъй като непроменянето на цената не е добър фактор за отрасъла. Точно обратното е за пилешкото месо – там има ръст от 40%. При яйцата над 80. Но ако нямаше раздвижване на цената, имаше опасност да бъде ликвидиран този отрасъл“, посочи още Владимир Иванов.

 Какво показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за увеличаването на цените:

 „Спрямо 1 януари 2021-ва година изменението е точно 50,44% , а спрямо 1 януари 2022г. към момента е 22,4%. Като увеличение това нещо е тенденция от 18-19 ноември и до момента намалява. Бяхме стигнали до 35% разлика на годишна верижна база, в момента този процент намалява, което означава, че се задържат цените и процесът е овладян. Имаме едно относително пазарно равновесие, а като шампион за най-поскъпнала храна на годишна база това са яйцата с 18 стотинки в номинал, и с 82% в рамките на точно една година. Тоест сравнено от 10 януари 2022-ра до 10 януари 2023-та година“, каза Владимир Иванов.

Цялото интервю можете да чуете на звуковия файл.