“Според мен този парламент ще има поредният относително кратък живот. Десетократно по-бързо сменяме парламентите, отколкото при обичайни условия” Това каза в ефира на bTV Radio депутатът от “Демократична България” д-р Александър Симидчиев.

“Съставянето на редовно правителство с първия мандат изглежда почти невъзможно, с втория - умерено невъзможно и остава третият мандат, който винаги е критичен, а там нещата зависят изключително много, както от това на кого ще бъде даден този мандат от президента, така и склонността на по-големите партии да преговарят с най-малките”, допълни той. 

Попитан защо се стига до протести на медици за по-високи заплати, той отговори: “Няма откъде да се намерят парите, ако не се направят структурни реформи в здравната система. Ние имаме 381 болници в България, от които по здравна карта са необходими около 150. Имаме два пъти повече болници, отколкото са необходими, за да обслужват здравно населението в държавата ни. В нормалните държави съотношението между максимално и минимално заплащане за една и съща дейност на лекарите е от 1:3 до 1:8. При нас се случва така, че да може да е 1:50. Тоест ножицата е твърде отворена и това е, защото ние нямаме институционална справедливост. Някой е взел решение едни клинични пътеки да са финансирани по европейски равнища, а други по африкански равнища”, каза още той.   

Чуйте цялото интервю на водещата Лили Ангелова с д-р Александър Симидчиев.