"Ако някой не реагира на спешно състояние и го класифицира като неотложно, той трябва да носи отговорност за това. Както и хора, които твърдят, че имат спешно състояние, а пък специалистът твърди, че това е неотложно пак трябва да има някакъв вариант на арбитраж и на санкция за тези, които неправомерно искат да ползват услугата, на която нямат право” За това се обяви в ефира на bTV Radio депутатът от “Демократична България” д-р Александър Симидчиев.

“Трябва ясно да разграничаваме спешна от неотложна помощ. Ние имаме спешна помощ, която работи прилично добре и тя запълва дупки на други системи, които не работят толкова добре. Неотложността е свързана с ясни критерии, които трябва да се контролират. Има случаи, в които е ясно, че състоянието не е спешно и въпреки това се вика Спешна помощ. Едно повикване на Бърза помощ струва средства и ако човек ги вика без нужда, тези средства не могат да помогнат на друг човек, който наистина има спешност”, допълни той.  

Д-р Симидчиев коментира и края на извънредната епидемична обстановка. “Ако зависеше от мен, аз щях да запазя в някакъв обем възможността общопрактикуващите лекари да издават направления за ПСР-тестове. Защото те са първият контакт с боледуващия пациент”, каза още той.

Чуйте какво още каза д-р Александър Симидчиев пред водещата Лили Ангелова.