„Каква по-добра гаранция, че политиците наистина се грижат за бъдещето на страната ни, от това да се погрижат за детското здравеопазване. Искрено се надявам, че това скоро ще бъде факт.“ Това каза в ефира на bTV Radio д-р Таня Андреева, специалист по педиатрия и детска ревматология и бивш депутат от „Демократична България“. Тя коментира изграждането на Национална детска болница и приоритетите пред новия кабинет в сферата на здравеопазването.

По думите й страната ни е закъсняла много с фокуса върху детското здравеопазване, но се надява, че сега нещата ще тръгнат в друга посока.

„Това е поредната година на надежди да имаме добро начало за Националната детска болница“, допълни тя.

Д-р Андреева коментира предложението на Министерството на здравеопазването детската болница да бъде построена в двора на Университетската болница „Лозенец“.

„Той е в паркова среда, заобиколен от дървета. Самият парк е много хубав и теренът е доста голям. В София много трудно се намира толкова голям терен, който да е заобиколен отвсякъде с дървета. Знаем, че парковата среда е много предразполагаща към възстановяване, особено в детска възраст. Там има и много добри комуникативни възможности“, обясни тя.

Според Плана за възстановяване на територията на болница „Лозенец“ ще бъде изграден и център за протонна терапия. „Той ще бъде уникален за Източна Европа и ще създаде едни прекрасни и съвременни условия за терапия на деца и млади хора с онкохематологични заболявания. В бъдеще се надявам, освен една модерна нова сграда за Националната детска болница, там да имаме и един отличен център за онкохематологични заболявания и трансплантации“, допълни тя.

Д-р Андреева отказа да изрази категорично мнение по въпроса със сливането на Специализираната болница за детски болести „Проф. Иван Митев“ и болница „Лозенец“, защото все още няма конкретика как това може да се случи. „Дали решението е добро или не аз няма как да кажа, защото не съм видяла подробния анализ“, заяви тя.

Според нея другите основни приоритети пред новия състав на Министерството на здравеопазването трябва да са справянето с COVID кризата, спирането на кражбите в здравната сфера и фокус върху профилактиката.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с д-р Таня Андреева.