“Още милион и половина българи трябва да се ваксинират, за да стигнем заветните 70% покритие от имунизирано население.” Това обяви в  предаването “Важното, казано на глас”  по bTV радио главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

“В момента страната ни е в перфектна позиция. Броят на новозаразените и смъртните случаи намалява непрекъснато. В същото време виждаме какво се случва на други места по света. Това, обаче което се случва с индийския вариант в страни като Великобритания, Русия, Испания е плашещо.”,  допълни Кунчев. Той напомни, че ваксините пазят до голяма степен от заразяване и са 100% щит за тежко протичане на болестта.

“Никъде в момента в Европа няма избор  от 4 ваксини и възможност да се имунизираш в деня, в който поискаш. То е налично при нас. И на фона на тази страхотна възможност, ние се сблъскваме с нежелание човек да се предпази, с  неразбиране, със страхове. Затова сме само с 11% покритие на населението.” 

По думите му, ако не се обърне тенденцията, през септември ще има много  по-висока заболеваемост и много повече хора в болници. Очаква се в средата на месец юли индийският вариант на вируса да бъде доминиращ.

Д-р Кунчев обясни, че сертификатите на ЕС за Covid 19 няма да имат давност за ваксинираните лица, но срокът за преболедувалите ще бъде 180 дни. По-рано през деня здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че има нова заповед за режима на влизане в страната, която ще влезе в сила от 1 юли - разделят се страните на червена, оранжева и зелена зона, на базата на броя заболели и на процента на положителните тестове. 

Как ще можем да пътуваме през следващите месеци, очаква ли се лекарство срещу заразата и как държавните институции следят за спазване на противоепидемичните мерки, чуйте в прикачения звуков файл.