Грипът е най-опасен за деца под 5 години, както и за хората наo 65 години и такива с хронични заболявания. Сред най-рисковите обаче попадат и бременните жени. Това обясни в ефира на bTV Radio епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

„Бременните жени са изключително рискова група за тежко протичане на грип.  Всъщност Световната здравна организация ги определя, като една от най-приоритетните групи за ваксинация, разбира се, с убитата ваксина срещу сезонния грип“, допълни тя.

В момента в нашата страна преобладава грип А.

„За грипа е характерно, че има остро начало. Пациентът може да каже точно в кой момент е започнало всичко – кога за първи път е усетил втрисане и отпадналост. Започва с висока температура, втрисане, отпадналост, болки в мускулите, силно главоболие. Болки в гърлото може да има, но не са много срещани. Обикновено болките в гърлото могат да са вече в последствие на бактериална инфекция. Не е характерно например хрема, кихане, които са по-скоро при така наречените настинки“, каза още д-р Бацелова.

По думите е важно приемът на противогрипно лекарство да  бъде в първите 72 часа от началото на симптомите. Тя обаче предупреди да не се предприема самолечение, а да се търси консултация с лекар.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с д-р Христиана Бацелова.