Лекарството срещу COVID-19 може да намали разпространението на вируса. Това заяви в ефира на bTV Radio епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

„Ако имаме такова лекарство, то ще доведе не само до намаляване на хоспитализациите, но и ще прави приемащите го не толкова заразни. Да прекъсва всъщност разпространението на вируса“, каза тя.

Д-р Бацелова обясни и кои са най-новите открития относно новия вариант „Омикрон“.

„Учени доказаха, че той се размножава 70 пъти по-бързо от оригиналния и от Делта варианта. Пробите са взети от бронхите. Вероятно това е една от причините, че заразява много по-бързо и повече хора. От друга страна учени от Хонг Конг откриха, че той нараства 10 пъти по-бавно в тъканите на самия бял дроб. Това може да се каже, че би довело до по-леко боледуване. Тези данни обаче трябва много внимателно да се интерпретират във времето“, допълни епидемиологът.

По думите й е много важно хората да си поставят бустерна доза, особено ако са минали шест месеца от ваксинацията.

„Нещо неприятно е и по-големият риск от реинфенкция сравнено с предходните варианти. За хора, които са преболедували, но не са се ваксинирали, моята препоръка е да побързат да го направят“, каза тя.

По думите на д-р Бацелова до края на месец декември у нас би трябвало да могат да се ваксинират и деца над 5 години. Във възрастовата група 5-11 години ще се прилагат педиатрични ваксини, при които дозата е по-малка.

„Ваксината е изпитана при много голям брой деца, доказано ефективна и безопасна е. Като реакции се съобщава най-често за болка при мястото на ваксината, както и при възрастните, отпадналост, сънливост, температура. Съвсем нормални и очаквани реакции.(…) Няма докладвани случаи на миокардит, за което някои родители се притесняват“, обясни тя.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с д-р Христиана Бацелова.