Педиатрията няма политическо лоби и това е причината повечето клинични пътеки за лечение на деца да са едни от най-нископлатените. Това заяви в ефира на bTV Radio д-р Бояна Петкова. По думите ѝ липсата на добра организация в извънболничната медицинска помощ води до излишни хоспитализации при малките пациенти, за да може да им бъдат направени необходимите изследвания. По този начин децата стоят в лечебни заведения, което води до излишно травмиране на психиката им. 

Доктор Петкова даде няколко примера как деца са препращани да обикалят от едно в друго лечебно заведение: “Недоносените бебета, които имат нужда от различни интервенции - кардиологични, ортопедични и тн. Всички недоносени бебета, които на практика се разхождат из цяла София. Става дума и за децата с онкохематологични заболявания. Историята познава случай, при който дете, лежащо в педиатрията се разхожда между Пирогов и онкохематологията, защото не може да се вземе решение за лечението му. Това по думите ѝ ще се избегне, ако има Национална детска болница.

Попитана какво конкретно искат протестиращите от служебното правителство д-р Петкова заяви: “Искаме да се вземе решение за разтрогване на договора и да бъде възложен анализ на нуждите. Много държим да бъде сформиран обществен съвет.” 

Утре в 16:30 граждани се събират пред президентството, за да внесат 90 000 подписа от петицията за детска болница. Те настояват за по-бързо изграждане на лечебното заведение. В същото време са против изграждането на болница на мястото на изоставения строеж в двора на Медицинска академия.