“Дори и при тези високи бройки на заболелите, ако си поставите първата доза ще бъдете по-защитени от ситуация, при която не сте ваксинирани.” Това обясни в предаването “Важното, казано на глас” по bTV radio д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и член на управителния съвет на БЛС. 

Тя коментира и мерките срещу разпространението на вируса. ”Виждаме непрекъснато хора в затворени пространства, които са без маски. Играем си на руска рулетка в този момент, защото никой не знае как ще протече при него заразяването с коронавирус. Ако досегашните мерки се спазваха, щяхме да бъдем добре. А при положение, че не спазваме и тези, които в момента са въведени - не виждам какъв е смисълът”, допълни тя. 

Затягат COVID мерките в София от 14 октомври. Това стана ясно от нова заповед на столичната РЗИ. 

Преустановява се провеждането на конгреси, конференции, семинари и  други обществени мероприятия.Театрите, кината, фитнесите, плувните басейни трябва да

работят с капацитет от 30%. При провеждането на сватби и кръщенета не се допускат повече от 15 лица на закрито и 25 лица на открито. Преустановяват се свижданията в лечебните заведения.

Част от мерките могат да не важат с пълната си строгост, ако 100% от персонала е ваксиниран, разполага с отрицателен PCR тест или документ за преболедуване. При увеличаване на заболеваемостта трябва да се предприемат мерки за преминаване на ротационен принцип в училищата. Няма да се допуска публика на всички спортни мероприятия, независимо дали те са на открито или закрито.

Чуйте какво още каза д-р Николова пред водещата Лили Ангелова в прикачения звуков файл.