Има постъпили молби от лекари от Украйна за работа в България. Това съобщи в ефира на bTV Radio председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. “Това се случва по неофициален път, ние сме ги насочили към министерство на здравеопазването. Едно от изискванията е да се владее български език и отделно има сверяване на хорариума, има комисия към здравното министерство. От БЛС бихме призовали без да се намаляват изискванията към тези колеги, процедурата да бъде ускорена. Това можем да направим за тях в този критичен момент, в който те са притиснати от войната”, допълни председателят на БЛС. 

За лечението на пациенти от Украйна д-р Маджаров обясни, че има проблем с онези, които не подават заявление за придобиване на статут. “В повечето случаи се касае за това, че те желаят да придобият такъв статут в друга европейска държава, но в същото време са в България. Тогава, всичко е на ниво благотворителност. Българските лекари няма да откажат помощ на човек в нужда, който е принуден да напусне своята страна. Всички кабинети на български лекари и болници са готови да обслужват такива граждани”, посочи още той. 

 “Към този момент няма отправени искания към нашата организация на колеги специално от Украйна, които биха искали да работят в България”, каза председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Чуйте какво още казаха д-р Иван Маждаров и Милка Василева пред водещата Лили Ангелова в прикачения звуков файл: