България е на първо място в света по смъртност от страните с над 1 000 000 души. Това каза в ефира на bTV Radio пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Това е изключително срамно. В Европа сме, не сме от най-бедните държави, и имаме достатъчно средства, с които да повлияем този процес. Много е тъжно, че всичко това се случва в съвременна Европа“, каза той.

Д-р Симидчиев коментира и последното проучване на „Евробарометър“, според което българите са най-скептични към ваксините срещу коронавирус от всички нации в ЕС.

„Трябва да се разбере кои хора какво мнение имат за ваксините и защо. Има хора, които са скептични, но има хора, които са уплашени. Те са различни групи, т.е. скептичните невинаги са уплашени, а уплашените невинаги са скептични. Има различни емоции, които владеят хората. Основното е недоверието, на базата на което се генерират всякакви други емоции, които водят до това, че хората се въздържат от ваксинация“, допълни д-р Симидчиев. Според него основната причина за това недоверие е дезинформацията в страната ни по отношение на ваксините.

По-рано през деня служебният здравен министър доц. Стойчо Кацаров заяви в интервю за bTV, че скоро в България ще е необходимо гражданите да имат поставена ваксина, доказано скорошно преболедуване или скорошен отрицателен тест, за да влизат в обекти от типа на заведенията.

„Каквито и мерки да приложим, те никога няма да се изравнят с мерките в Германия, Франция или Швеция, защото ние сме пословични с това, че мерките не се спазват. Основното нещо е да има ефективен контрол на спазването на тези мерки“, коментира д-р Симидчиев идеята на здравното ведомство.

С идването на есенния сезон грипът също се превръща във важна тема. Според пулмологът обаче трябва да има определен интервал от време между ваксината за грип и тази за COVID-19,

„Аз не бих направил ваксинация в срок по-малък от един месец от предходната ваксинация. Ако ние спазваме мерките добре – дистанция, носенето на маски, миене на ръце, вероятността да получим съществена грипна епидемия е доста малка, защото вирусът на грипа е с по-ниска инфекциозност отколкото Ковид-а. Затова и миналата година нямахме съществена такава епидемия“, обясни той.

На финала д-р Симидчиев заяви, че отново ще се включи в предизборната надпревара за народни представители.

 „Смятам за последно да се включа, защото има няколко неща, които се опитвам да направя още от 45-ото НС“, каза той.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с д-р Александър Симидчиев тук: