„Последните, които трябва да бъдат обвинявани, това са лекарите. Те просто нямат избор, защото такава е системата, а те трябва да си свършат работата. Търси се виновник там, където не съществува. Лекарите работят в система, която им е гласувана от политиците“, така коментира пред bTV Radio скандала с фалшивите хоспитализации в „Пирогов“ бившият здравен министър д-р Таня Андреева.

„Вече 20 години здравната система е принудена да работи в една система в отчитане и финансиране на лечебната дейност, която беше въведена точно от д-р Кацаров и д-р Семерджиев, когато те бяха зам.-министър и министър в Министерството на здравеопазването. Много от нас не са забравили какъв отпор имаше от системата, защото всички подозираха, че рано или късно ще се случи това, на което сме свидетели вече няколко години. Д-р Кацаров сега може да види от първо лице колко неуспешна беше тази реформа“, каза още тя.

По думите й в медицината има хиляди заболявания, но не за всяко от тях в България има създадена клинична пътека, по която лекарите да работят. „Това ги принуждава да ги отчитат по някакъв друг начин. И тук излизат недъзите на системата. Голяма част от наблюдението на пациенти, които са прекарали заболявания, може да се извършва в извънболничната помощ. Нещо, което във връзка с COVID, не беше направено. Не беше въведена и пътека за пациенти, които имат усложнения или имат нужда от проследяване след боледуване от COVID. Това можеше да бъде направено дори в тези два месеца по време на служебното правителство“, каза още д-р Андреева.

Тя наблегна и на факта, че има голям проблем със заплащането на лечението на пациенти, които не са здравноосигурени. Тя допълни още, че трябва да бъде въведен нов метод за отчитане и финансиране на лечебните заведения.

„Когато един пациент е с дадено заболяване, то да бъде реално остойностено. Болниците да получават заплащане за лечението на конкретния пациент. Защото клиничните пътеки са едни алгоритми за диагностика и лечение, които дори не е необходимо да бъде изпълнено всичко по тях. Но ако не е изпълнено, то касата няма да го заплати или лечебното заведение ще получи санкция“, обясни тя.

Бившият здравен министър изрази притеснение и по отношение борбата с коронавируса. „Притеснявам се, че сега отново пропускаме лятото, за да се подготвим за новата COVID вълна“, каза д-р Андреева.

Чуйте цялото интервю с д-р Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването.