„Путин смята себе си за месия“. Това каза в ефира на bTV Radio психиатърът д-р Владимир Сотиров.

 „Аз мисля, че Путин мисли за себе си не като за човек. Аз мисля, че Путин мисли за себе си като за месия, като за спасител на руската нация, като обединител на руснаците от всички държави с руско население – един родоначалник на една Велика Русия. Той преживява себе си като император на всички руси. В този смисъл има един термин в психологията, нарича се „личностова инфлация“ - когато Аз-ът на човек се е разширило до такава степен, че то отдавна вече е напуснало границите на реалния Аз. (…) Путин до тогава степен е напреднал в този процес на личностова инфлация, че връщането назад ще бъде толкова болезнено, че според мен е несъвместимо с живота. Той няма полезен ход назад“, допълва психиатърът.

Д-р Сотиров сподели и негова лична история, която е свързана с войната. В първите дни на конфликта, той попада на украинско семейство, което влиза в страната ни и търси къде да отседне. Психиатърът приема мъжа и жената в своя дом, а след това им помага да продължат към Испания, където ги очакват техни роднини.

„Предложих им финансова помощ, проверих възможностите за полети до Испания. Оказа се, че на следващия ден има полет до Барселона и предложих да им купя билети. Те се зарадваха, възползваха се от тази възможност и я приеха с благодарност“, казва още той.

По думите му е важно всеки, който е против войната, да го покаже и с реални действия, а не само на думи.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с д-р Владимир Сотиров.