“Тийнейджърите, които съм ваксинирала не са имали никакви проблеми със странични реакции. При децата постваксиналните реакции протичат много по-леко”. Това каза в ефира на bTV Radio педиатърът д-р Захаринка Гочева.

“За мен е задължително да се ваксинират децата с диабет, с други хронични заболявания. При астматиците е много важно да се поставят ваксини на децата, защото коронавирусът основно уврежда бял дроб, както и децата с вродени сърдечни малформации. Защото както е известно, коронавирусът засяга не само белия дроб, но и сърцето. При голяма част от децата, според статистика направена в Америка се наблюдава дълъг Covid-19. Може да продължи от месец до три с усложнения от най-различни системи и органи. За да предотвратим такъв род проблеми е задължително деца с хронични заболявания да бъдат ваксинирани. Това важи и за деца, които по принцип си боледуват често”, поясни тя.

По думите на Гочева не може лесно да се разграничат симптомите на Covid-19  от другите респираторни инфекции. “Много често ние гадаем дали става въпрос за Covid или за грип. В това отношение много ни помагат тестовете. За съжаление много често се случва ние да ги молим да направят тестове, но родителите отказват”, обясни Гочева.  

Чуйте какво още каза д-р Захаринка Гочева пред водещата Лили Ангелова: