Не става ясно кой е взел решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати. Това мнение изрази в ефира на bTV Radio Даниел Митов, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш външен министър.

„Хората с дипломатически статут се гонят по определен ред, като се обявяват или за персона нон грата или за нежелани. Хората, които са с недипломатически статут, тук въпросът е вече по какъв ред са гонени, защото и полицията и ДАНС имат определени правомощия и действат по определен ред. Истината е, че освен хаосът, който се създаде покрай тази новина, ние не знаем кой е дал разпореждането. Имаме подозрението, че това е министър-председателят, който напоследък се държи като необуздано глезено дете“, каза той.

По думите му отдавна се знае, че Русия извършва опити и реални действия да саботира българските институции и членството ни в НАТО.

„В подобен тип отношения се действа и много внимателно. Руската страна може дори да намали нивото на дипломатическите отношения, т.е. буквално да закрие българското посолство в Москва. За нас е важно да е следван закона, да има съответните основания и да е ясно кой е дал подобно разпореждане“, допълни Митов.

Според него страната ни върви към предсрочни избори.

„За да се стабилизира ситуацията, да има шанс за съставяне на правителство с ясни цели, ясна програма, ясен дневен ред и да работи в полза на българските граждани, трябва да се отиде на нови избори“, каза още той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Даниел Митов.