„Настоявам за прозрачност и информация относно доставките на природен газ.“ Това каза в ефира на bTV Radio омбудсманът Диана Ковачева. Преди дни общественият защитник изпрати питане до енергийния министър в оставка Александър Николов дали ще има достатъчно природен газ за есенно-зимния сезон у нас.

„Тревожното е, че към днешна дата все още няма подадено искане за утвърждаване на цена на природния газ за месец август. Според наредбата има задължение до 11-то число да бъде подадено такова искане за утвърждаване от КЕВР, което буди притеснение“, допълни тя.

По думите й тя все още няма отговор от енергийния министър в оставка какво точно се случва с доставките на газ. Ковачева настоява и за компенсации заради по-високите сметки за парно и вода, които се очакват през зимата.

„Трябва да си дадем сметка, че доходите на хората не растат със същия темп, с който растат цените, така че тук са необходими компенсации, така че топлофикациите да бъдат компенсирани и да не остане за сметка на потребителите плащането на тези високи и непосилни цени“, каза още тя.

Омбудсманът Диана Ковачева се застъпи и пред здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова за лечението на деца с онкохематологични заболявания и с ревматологични и ендокринологични проблеми. Поводът е сигнал до институцията, че заради нормативно определената забрана за финансиране с публични средства (от НЗОК) на лекарствени продукти извън разрешените за употреба, се нарушава правото на децата им на качествено лечение.

 „Промяна е спешна и е обещано, че до 20 дни ще се вземат мерки, но за съжаление и тази седмица в дневния ред на парламента не виждам да има внесена промяна в Закона“, заяви тя.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Диана Ковачева.