Липсва конкретна държавна политика за пътна безопасност. Това мнение изрази в ефира на bTV Radio Диана Русинова, председател на Европейския център по транспортни политики.

В последните 10 дни станаха много тежки пътни произшествия. Тази негативна тенденция е от началото на годината. Тази година жертвите са повече от миналата. От началото на годината имаме 255 човека загинали до момента и 3 991 ранени, което с 25 човека повече от миналата“, каза тя.

По думите й факторите за това са много.

Няма как да подценяваме факта, че продължава да отсъства адекватна поддръжка на пътната инфраструктура. На второ място са едни пропуски, които с години са се натрупвали, а сега дават негативните си плодове. Говоря за лошото обучение на водачите, както и пропуски в неща, които държавата е свършила“, допълни още Русева.

Според нея всичко е въпрос на много внимателен анализ.

„Да се създаде орган, чрез който държавата да започне да произвежда политики по пътна безопасност, а не да създаваме институции и агенции, които да оправдават и да търсят обяснение защо нищо не се случва и защо умират хора“, заяви тя.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Диана Русинова.