„Кирил Петков и Асен Василев очевидно са успешни министри от служебното правителство. Имаха кураж да покажат нелицеприятната страна на това как се управляват публичните финанси в България. Т.е. те си заслужават общественото доверие и рейтинга, който имат в момента. Това обаче не означава, че те ще бъдат успешни политици. Политическото лидерство е коренно различна сфера на дейност. Скептичен съм по отношение на проект с неясни очертания.“ Това каза в ефира на bTV Radio политологът Димитър Аврамов.

„Макар и да са симпатични, Кирил Петков и Асен Василев не са Сумермен и Батман. Те не могат да слязат от небето, да организират с мощните си супер сили обществото, да вдъхнат кураж и надежда и да спечелят изборите. Това е наивно. Не трябва да надценяваме никого и не трябва да превръщаме в спасители и месии хора, които имат конкретни качества, и които могат да бъдат полезни, но не са изградили политически капацитет, за да управляват“, допълни още той.

Според Аврамов най-правилният начин да се структурира политическа партия е първо да се мине през работа на терен, което да продължи поне една година.  Той сподели, че не смята за възможно те да се превърнат в първа политическа сила на следващите избори, но почти сигурно ще влязат в парламента и ще имат ключова роля за съставянето на мнозинство в парламента.

По думите му е крайна време политическите партии у нас да започнат да си говорят и да постигнат консенсус по важните за страната ни теми. „Пред България има големи проблеми. Превръщаме се в изоставаща държава в Европейския съюз.  Страхувам се, че ще стигнем момент, в който ще се превърнем в гетото на Европейския съюз“, каза още той.

Чуйте цялото интервю с Димитър Аврамов.