България има възможност да покрие своите нужди от газ. Това каза в ефира на bTV Radio председателят на комисията по външна политика в 46- то Народно събрание и международен секретар на ИТН Димитър Гърдев. “Въпросът е да се намери най-подходящата формула да не бъде толкова скъпо и да не бъде в тежест на бизнеса. Другото направление, за което трябва да се работи активно е общата позиция на ЕС. Всяка една държава, дори и Германия да бъде, оставена сама пред този гигант “Газпром” няма шансове да получи изгодни условия. Така, че България активно с други държави, които са пострадали и имат перспектива да бъде спрян газът и за тях, трябва да се стремят да се изработи единна позиция на ЕС и да се водят преговорите с “Газпром” не страна по страна, а от ЕС като цяло”, допълни той. 

Гърдев коментира и въпроса дали да се изпрати военна помощ за Украйна. Ние се намираме в граничната зона на водене на една от най-сериозните войни в момента. Всяко отслабване на възможностите на България и на българските въоръжени сили за защита е престъпление” 

“Колкото повече продължава този конфликт, толкова повече се вдигат залозите. Един провал на операцията в Украйна представлява провал на политическата кариера на Владимир Путин. Това означава вдигане на залога до такава степен, че това е политическото оцеляване на този лидер и не само на него - на цялата група хора, които управляваха Русия през последните 15-20 години”, каза още той.  

Чуйте какво още каза Димитър Гърдев пред водещата Лили Ангелова в прикачения звуков файл.