Над 90% от ромското население живее под прага на бедността. Това съобщи в ефира на bTV радио доц. Алексей Пампоров, социолог и антрополог от Института по философия и социология към БАН. Той даде за пример Тополчане, където 17% от домакинствата нямат питейна вода. “Тополчане е много добър пример, че нямат откъде да вземат вода, нямат чешма, нямат кладенец, нямат никакъв водоизточник. Въпреки, че къщите им са законни. Говорим за отсъствие на държавата”, допълни доц. Пампоров.

 По думите му основна роля “за” и “против” ваксините играят здравните медиатори и религиозните водачи. Той даде за пример цели райони, в които масово се отказва имунизация срещу Covid 19, защото местният свещеник е антиваксър. Един от големите страхове, заради който се отказват ваксините, е слухът, че водят до безплодие. 

 Преди дни на среща на здравните власти с медиаторите стана ясно също, че ваксинираните сред малцинствените групи са под 10%. А финансови стимули за ваксиниране няма да има.

 Какво трябва да се направи, така че да се повиши броят на имунизираните в ромските гета и да се намали рискът от огнища на коронавирус? Ще преобладава ли купеният вот в тези райони? Чуйте повече от интервюто на Лили Ангелова с доц. Пампоров в звуковия файл.