Държавата трябва да промени своята икономическа, аграрна и социална политика, заради растящите цени на хранителните продукти. Това каза в ефира на bTV Radio доц. Огнян Боюклиев, ръководител на секция „Регионална и секторна икономика", Институт за икономически изследвания при БАН.

Според него три са сценариите за поскъпване на хранителните продукти у нас – оптимистичен, песимистичен и реален. Според първия се очаква плавно нарастване на цените на основните храни с 50% до началото на новата стопанска година от 1 октомври. При втория, в случай на продължителни военни действия, увеличението ще бъде с над 200 на сто. Третата прогноза е           , ако войната приключи до края на пролетта, нарастване на цените със средно 100%. По думите му е много важно държавата да подпомогне най-бедната част от населението ни.

Президентът Макрон преди месец предложи за ниско доходните групи ваучери. Да кажем студентите - дават им по 150 евро от 1 май...пенсионери, хора с ниски доходи. Тези купони или ваучери важат за магазините, но не можеш да си купиш алкохол с тях, а сирене, хляб. Като продуктите не могат да са от най-скъпите, тип деликатесни храни, има си определени правила. Ето такива мерки, без да казвам, че трябва да копираме същото, защото Франция си е Франция, а България си е България, но трябва икономическа, аграрна и социална политика. От тези трима министри зависи как ще излезем от кризата“, заяви доц. Боюклиев.

По думите му сега е моментът държавата да подкрепи земеделските производители.

Например във Франция има агродизел, който е само за тези кампании. Едно разумно предложение дойде от Испания, но нашите политици го изтълкуваха като национални тавани. Санчес не говори за такива тавани, той говори за европейски таван на цените, защото ние сме едно общо пространство с целия Европейски съюз. Той предлага европейски таван, а там където цената на производството е над този таван там да се помага“, допълни още доц. Боюклиев.

Според него не трябва да се забранява износа, а точно обратното – така ще влязат повече пари в държавата.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с доц. Огнян Боюклиев.