През 2021-ва година България е на първо място в света по обща смъртност на населението. Тревожните демографски тенденции бяха обсъдени от експерти на дискусия в Софийския университет.

Срамно е за развита европейска държава да е на първо място в света. Факт е, че до съвсем скоро водещи по смъртност бяха африканските държави, които обаче заради акумулирането на много младо население в момента отстъпват от тези челни места, обяснявам го чисто демографски какво се случва. Те са водещи по детска смъртност, но по обща стават държавите в развития свят заради застаряването на населението. Но за съжаление, наистина България е на първо място. Разбира се, тук освен всички други фактори влияние оказва и бедността на хората в различни краища на България. За високата смъртност фактори са и стресът, но стресът го има и в другите европейски държави. Но един от силните фактори е некачествената храна, днес лекарите го споделиха, а некачествената храна е евтината храна. Така че това също е проблем, който е специфично български“, коментира доц. Георги Бърдаров, преподавател в Софийския университет и специалист по демография.

Като водеща нишка беше изведена смъртността, тя се дължи на фактори, които са общо известни – на първо място състоянието на здравната система, на второ място е нездравословният начин на живот, породен от много причини, една от тях е обърнатата пирамида лечение-превенция, би трябвало да бъде превенция-лечение, тоест в България е много нисък елементът на превенция и за съжаление много висока смъртност за хора в активна възраст – 30-40-50 години, от лечими заболявания, които при една добра превенция биха били избегнати.“, посочи още доц. Бърдаров.

И днес се чуха много различни мнения, включително и наложените в публичното пространство, че България умира, че това е катастрофа. Моята позиция е коренно различна. Кризата е изключително тежка, но България има надежда и бъдеще. Разбира се, трябва да погледнем в посока кои са реалните проблеми на България, да работим върху тях, за да ги отстраним.  И наред със смъртността, която вече цитирахме, другите реални проблеми са острият дефицит на младо активно население, и драстичните териториални и демографски диспропорции. Оттам нататък мерките трябва да бъдат в различни сфери. Много често мен като демограф, включително и днес ме питаха и очакваха да кажа 1,2,3 чисто демографски мерки, които да обърнат ситуацията, най-вече свързани с раждаемостта. Категоричен съм, че в съвременния развит свят няма чиста демографска мярка, която може да обърне тенденциите, а и раждаемостта е абсолютно еднаква почти при всички европейски държави тя е ниска, но това е по естествени причини. Само при качествена жизнена среда, само при перспектива за младите хора ние ще обърнем демографския тренд и най-спешните места, на които трябва да се направи такава промяна са образованието, здравеопазването, регионалните политики и разбира се, връщането на вярата в институциите“, каза още доц. Бърдаров.

Цялото интервю за демографските проблеми и вариантите за решения можете да чуете на звуковия файл.