„Съжалявам, че голяма част от нашето население не вярва на науката – някъде към 80%. Те не вярват на науката, не вярват на статистиката, която се съобщава. Вярват в конспирации. Тук става дума за наука и факти. Съвременната медицина е медицина е базирана на факти. Т.е. две и две е четири. Не можем да слушаме някой, който не е съгласен, че две и две е четири.“ Това каза в ефира на bTV Radio доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел „Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Ако хората се ваксинираха, то и смъртните случаи щяха да паднат и да са по 2-3 на ден“, допълни още тя.

По думите й е съвсем нормално да има пробиви при ваксините, защото до момента няма такава, която за осигури 100% защита, за която и да е болест. „При всички ваксини има пробиви. Т.е. винаги има хора, които могат да се разболеят, въпреки че са ваксинирани. Отделно има 5 до 10% от човешката популация, която трудно изгражда имунитет и не създава имунологична памет към антигените, с които се е срещнала“, обясни още доц. Гломб.

Според нея няма причина да се притесняваме за новия вариант Мю, защото към момента у нас преобладава само Делта вариантът.

„Спасението от него е всеки, който има възможност, да се ваксинира. Може да се разболее от болестта, но ще е леко. В по-голямата част от случаите дори няма да разберат, че са болни – ще го изкарат безсимптомно“, каза още доц. Гломб.

Тя изказа и своето възмущение от нападението на мобилен пункт за ваксинация във Варна.

Чуйте цялото интервю с  доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел „Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести.