„COVID-19 не се съобразява с нашите планове, така че докато ние чакаме вирусът ще се възползва от това наше изчакване.“ Това каза в ефира на bTV Radio доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести. Така тя коментира подобрените ваксини, които се очаква да бъдат готови в рамките на 100 дни и да отговарят на последните варианти на вируса.

По думите й сега е моментът да се ваксинира всеки, който все още не го е направил, както и тези, при които е минало достатъчно време от приключен имунизационен цикъл или преболедуване. Според доц. Гломб няма смисъл да се прави тест за антитела преди бустерна доза. „Тя се поставя между 6-8 месеца след завършване на имунизационния курс“, обясни тя.

Мнението на вирусолога е, че ефективността на ваксините ще се запази и за новия вариант „Омикрон“ или, ако е повлияна, то ще бъде в много ниска степен, но това тепърва предстои да се потвърди.

„Предполага се, че именно Омикрон е довел до десеткратното повишаване на заболеваемостта в Южна Африка. Затова ние трябва да сме подготвени, ако се докаже, че този вариант е много по-заразен“, каза тя.

Доц. Гломб коментира и засиленото говорене в Европа за задължителна ваксинация на населението.

„Това е добър метод, защото единствено чрез ваксиниране на голяма част от населението едновременно, а не така разтегнато много във времето, може да се постигне контрол на инфекциозните болести. Това е доказано в контрола на редица епидемии. Все се надявам обаче, че ще стане чрез убеждение и вяра в съвременната наука“, допълни тя.

Според нея има три основни неща, които биха осигурили връщането на всички ученици в клас в безопасна среда.

„Ефективното връщане на учениците в клас изисква няколко важни стъпки за безопасност. На първо място това е безопасност в дома, т.е. родителите да бъдат ваксинирани. Второто е  безопасна среда в училище – ваксинирани учители и непедагогически персонал, както и поддържане за дезинфекция и контрол. Едва на трето място идва тестването“, обясни тя.

Доц. Гломб препоръча също така и ваксиниране на децата между 5-12 години, когато има налични ваксини за това.

„Горещо препоръчвам, защото това е начинът, по който да осигурим безопасност, както на децата ни, така и на по-възрастното население“, каза тя.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с доц. Любомира Николаева-Гломб.