„Международните еврейски организации и самата държава Израел остро осъдихме агресията над една суверенна държава, както и заявената причина за денацификация на Украйна.“ Това каза в ефира на bTV Radio доц. Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом". Така той коментира думите на Владимир Путин, че Русия се стреми към демилитаризация и денацификация на Украйна.

„Тази причина е изключително несъстоятелна и обидна. Да се дават подобни сравнения с истинската нацистка идеология от Втората световна война и една демократична държава наистина омаловажава страданието и жертвите на Холокоста. Украйна може да има проблеми с крайно десни идеологии, но такива има в целия свят, включително в Русия, България, в Европа. Да се твърди, че Украйна е нацистка държава при положение, че там живеят над 400 000 евреи…Самият президент Зеленски не крие, че е евреин. Това е несъстоятелно и грозно. Това показва неуважение към историята“, обясни той.

Вчера отбелязахме Деня на спасението на българските евреи. Доц. Александър Оскар използва случая, за да припомни историята и уроците, които по думите му не бива да забравяме.

„За нас случващото се днес в Украйна е показателно, че уроците на Холокоста, уроците на Втората световна война, са все още ненаучени. Ние трябва да проявим наистина здрав разум и да обединим усилията си тази война да приключи максимално бързо и Украйна и украинският народ да сами да определят своето бъдеще“, каза още той.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с доц. Александър Оскар.