Няма сфера от живота ни, която вече да не е повлияна от изкуствения интелект. Това каза в ефира на bTV Radio футурологът доц. Мариана Тодорова от Института по философия и социология към Българската академия на науките (БАН).

„Има сфери, в които изкуственият интелект и изключително полезен, като медицина и земеделие.  Има и други, които съдържат доста рискове, но не самият изкуствен интелект създава тези рискове, а начинът по който човек го използва“, допълни тя.

Доц. Тодорова даде пример с информационната война, която се води заради военния конфликт между Украйна и Русия.

„Изкуствен интелект ще се ползва, както за да провери дали една новина е истинска, така и да генерира фалшиви новини и фалшиви видео клипове с образите на политици. Това може да бъде много рисково, така че виждаме едно и също приложение с коренно различни резултати“, обясни тя.

Според нея Европейският съюз се е забавил много със създаването на Закон за изкуствен интелект, който да регулира използването му и да постави етични граници.

„Още преди 4 години беше изявено такова намерение. Знам, че се работи, но все още не се вижда очертаващ хоризонт кога ще бъде приет“, каза още доц. Тодорова.

По думите й едно от най-важните неща е човек да бъде информиран кога се използва изкуствен интелект. Тя даде и пример, че понякога той може да доведе и до погрешни заключения.

„Полицията в Лос Анджелис използва платформи за лицево разпознаване. Обработвайки множество данни, когато в даден периметър от града се извърши престъпление, той може да  посочи кои са евентуалните извършители. Там се открива друг проблем – данните, с които е захранен изкуствения интелект, са заразени с предразсъдъци, тъй като има предразсъдъци за чернокожи и латиноамериканци и често предположенията са грешни. Затова учените в момента работят по това да премахват този тип предразсъдъци от данните. Но е много важно да се знае, че дадено решение или модел е станало чрез платформа за изкуствен интелект“, обясни още тя.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с доц. Мариана Тодорова.