„От скопска страна желание няма. Това че има нови политици не е лошо. Лошото е, че в Скопие се следва една и съща политическа линия. А тя е следната – тупкане на топката, залъгване на България и даване на началото на преговорите. Те искат просто да се закичат с началото на преговорите, а после да правят каквото си знаят. Това каза в ефира на bTV Radio евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

По думите му двамата премиери на България и Северна Македония се опитват да заобиколят защитата на правата на македонските граждани с българско самосъзнание. По-рано през деня Димитър Ковачевски даде уклончиво обещание, че българите ще бъдат включени в Конституцията на Северна Македония. Той обясни, че поправката може да се направи, когато Скопие отвори основния си документ в края на преговорите за присъединяване към ЕС.

„Това е поредна лъжа. Какъв е проблемът това да се случи сега? Ако тези хора са добронамерени и толкова много искат ние да им повярваме, то какъв е проблемът да го направят сега…“, допълни Джамбазки.

„Кирил Петков се опитва да ни продаде евтино решение. Република Северна Македония не трябва да започва преговори за присъединяване към ЕС, докато не промени своето отношение към македонските граждани с българско самосъзнание“, заяви още той.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Ангел Джамбазки.