Към момента няма опасност за АЕЦ „Чернобил“ заради прекъснатото електрозахранване. Това мнение изрази в ефира на bTV Radio енергийният експерт Еленко Божков.

„Аз гледам схемата на захранване на чернобилската открита разпределителна уредба и виждам следното – има една линия от 750 kV, за която се съобщава, че е прекъсната. Има още 4 връзки на 330kV.  За една, от тях се казва, че е с прекъснало електроподаване към град Славутич. Така че аз не мога да разбера как се получава пълно обезточване. Тук вероятността за пълно обезточване е минимална и не е толкова страшно, колкото се описва“, обясни той.

По думите му обаче е важно да се вземе решение по отношение на персонала в АЕЦ „Чернобил“, който стои там от 23 февруари.

 „Заради това ми се струва, че искането на генералния директор на Международната ядрена агенция да посети на място обекта и да провери лично какво се случва е много удачно и би трябвало да се разреши. Така иначе се получават най-различни твърдения“, допълни Божков.

Той обясни още, че обемът от охлаждаща вода е достатъчно голям, за да поддържа температурата в басейните в хранилището за отработено гориво.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Еленко Божков.