„Ще се радвам, ако се ограничим в рамките на 15-17% увеличение на топлинната енергия от януари месец.“ Това заяви в ефира на bTV Radio енергийният експерт Еленко Божков, бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране. Той коментира значителният ръст на цената на тока за бизнеса и отражението на това върху домакинствата.

„Това означава и ръст на стоките от първа необходимост, както и ръст на инфлацията. Никак добре не изглеждат нещата в енергетиката, а оттам и в икономиката“, каза още енергийният експерт.

Този месец всяка фирма в България, независимо колко голяма е тя, е получила двойно по-висока сметка за ток спрямо миналата година. Това доведе до общо притеснение какво ни очаква в следващите месеци. Същото е положението и в Европа, където обаче се прилагат различни механизми за компенсации. Работодатели у нас искат от служебното правителство по 70 лв. на мегаватчас компенсация заради скъпия промишлен ток. Мярката трябва да важи в периода , октомври 2021г. до 30 март 2022г. Това става ясно от изпратено предложение до кабинета от Асоциацията на индустриалния капитал в Българя. Това би струвало около 840 млн. лв., които бюджетът трябва да осигури, а ги няма.

Според Еленко Божков има сериозна опасност България да изпадне в енергийна криза.                                                                                                                                          
Чуйте цялото интервю с енергийния експерт Еленко Божков.