Мазутът може да замести намаленото потребление на природен газ. Това мнение изрази в ефира на bTV Radio енергийният експерт Еленко Божков. Вчера Брюксел поиска от държавите членки да намалят използването на синьо гориво с 15% от август до края на март догодина.

„С тези 15% все повече имам основание да искам част от енергията, произведена от топлофикационните дружества, да бъде от мазут. Тези 15% на практика представляват 300 милиона кубически метра природен газ. Това е половината природен газ, който ползва „Топлофикация-София“ или 1/3 от природния газ, който ползват всички топлофикации в България. Той спокойно може да бъде заменен с 238 000 тона мазут, които лесно се произвеждат. Ако се постъпи по този начин, то няма да бъде засегната промишлеността“, обясни той.

Еленко Божков коментира и решението на Конституционния съд. То гласи, че шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на Конституцията.

„Всички индивидуални актове на председателя ще могат да бъдат оспорвани. () На практика все едно той не е бил председател и всичко, което е подписал като индивидуални актове – назначения, уволнения, постановления и др., могат да бъдат оспорени в съда“, допълни Божков.

Процедурата за избор на нов председател на КЕВР обикновено отнема около 2-3 седмици, обясни той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Еленко Божков.