Войната е едно абсолютно зло. Това каза в ефира на bTV Radio епископ Тихон, викарий на негово светейшество българския патриарх Неофит. Той гостува по повод Страстната седмица.

„Човек трябва винаги да се моли за мир. С този мир обаче винаги се злоупотребява от някого, защото се мисли, че ние само се молим. А ние нямаме волята да вдигнем глава и глас и да се обявим против онези, които искат да водят война“, каза той.

„Търсят се всякакви причини и не знам какви опасности, ако ние се обявим против една война – икономически, политически и военни опасности щяло да има. Няма никаква алтернатива за това да не вдигне човек глава против една война. () Всеки, който посяга към оръжие, посяга не само към този, към когото е насочено, а към всички нас. Не само към Европа, не само към българите, които били на няколко стотин километра от бойните действия, а към всички хора по света. Тази война ще докара глад в Африка чак, така че войната е едно абсолютно зло и всеки един от нас, освен да се моли, трябва да вдигне глава и безкомпромисно да каже, че това е един тежък грях“, допълни епископ Тихон.

По думите му доброто трябва да се умножава всеки божи ден. „Всеки един от нас, по какъвто и да е начин, колкото и да е забързан в ежедневието, колкото и да е притиснат от всякакви нужди и закони…Ние трябва винаги да намерим мъничко време, за да умножим доброто в този свят“, сподели той и допълни:

„Дали хората могат? Аз знам, че могат. Дали искат, дали осъзнават и дали горят това да стане, вече е един втори въпрос. Именно това е и задачата на църквата. Доброто е за нас. Когато ние умножаваме доброто, ние ставаме по-добри, животът около нас е по-добър и предаваме едно по-добро наследство на идващите поколения.“

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с епископ Тихон.