Кирил Петков се опитва да заздрави откачането ни от Русия. Това мнение изрази в ефира на bTV Radio политологът Евгений Дайнов по повод новината, че България гони 70 руски дипломати.

„Последните дни Кирил Петков се опитва да заздрави онова откачане от Русия, което започна с откачането от „Газпром“. Очевидно иска да направи откачането на България от руските интереси необратимо. В момента той страшно ще ядоса руснаците. Страшно ще отслаби техните вътрешни съюзници в България, но пък  вътрешните съюзници ще бъдат мобилизирани да започнат да викат силно и ще ги видим кои са“, каза още той.

Дайнов коментира и доколко реалистично е създаването на ново правителство в сегашното Народно събрание.

„Опозиционните сили или новото мнозинство очевидно губят увереност, а пък репутацията на „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и дори БСП се качва. Така че има някаква малка възможност да намерят още няколко човека и да формират правителство с първия мандат“, каза той.

Според него свикването на консултации толкова бързо след подадената оставка на кабинета е било провокация от страна на президента Румен Радев.

„Нямаше и два часа от подаването на оставката и президентът се опита да ги привика, като на сутрешен развод. (…) Това е провокация от негова страна, за която ще си плати с последните остатъци от някогашната си репутация“, допълни Дайнов.

По думите на Дайнов е много вероятно президентът да връчи третия мандат на „Има такъв народ“, но те едва ли биха успели да го реализират, а най-реалистичният сценарий са нови избори.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Евгений Дайнов.